2 Kasım 2011 Çarşamba

ŞİİRİN BÜYÜSÜ

                                       ŞİİRİN BÜYÜSÜ

                       Şiir; büyülü kelimelerin oluşturduğu ahenktir.Şiir; bu ahengi, şairin özenle seçtiği kelimelerden alır.Bu ahenginden dolayı, şiir; kendini oluşturan kelimelerin üstünde bir şeydir.Hidrojen ve oksijenden oluştuğu halde su; ne hidrojen ne de oksijendir su ikisinden de farklı bir şeydir.İşte şiir de öyle bir şey.
                      
                        Şiir; ölçü,ahenk ve güzelliktir.Güzelin tarifi yoktur(güzel izafidir)diye herkes şiire ayrı bir tarif getirmesin.Edebiyatımızda yıllara meydan okuyarak ayakta durabilen şaheser şiirler;bize, ben buradayım diyerek haykırmaktadır.Şiir; kendini sevenlerin kalbinde kötülük bırakmaz,kalbini temizler.Şiir; kendini oluşturan kelimelerin üstünde bir şeydir.Körlere fili tanıtmak istemişler ve körler fili elleyerek tanımlamaya başlamışlar.Filin bacağını tutan;onu bir soba borusuna, filin kuyruğunu tutan;daha ince bir boruya,filin dişini tutan;sert bir ağaç dalına benzetmiş...Halbuki fil, bunların hepsinin üstünde bir şeydir.Her şeyden önce fil, canlıdır;canı elle tutamayız.Fil, körlerin tek tek  elle tutarak tarif ettiği organların uyumlu bir şekilde bir araya gelmesi ile oluşan ve bunların üstünde bir şeydir.İşte şiir de böyle bir şey. Kendisini oluşturan öğelerin üstünde bir şeydir.Hidrojen yanıcı,oksijen yakıcı, su ise söndürücüdür, ikisinden farklı ve ikisinin üstünde bir şeydir.Su azizdir,su hayattır.

                          Sıradan kelimeler;şiirde ölümsüzleşir.Şiire vezin ve kafiye ile gelen ahenk,bu kelimeleri ölümsüzleştirir.Yalnız kafiye ve vezin  şiir demek değildir ama bunlar şiirin önemli unsurlarıdır.Vezin ve kafiyesi olmayan şiirler günümüzde o kadar çoğaldı ki sıradan mektupları şiir diye okuyanlar var.Şiiri bu hale getirenlerin kulakları çınlasın…Şiir; ucuz yoldan şair olmak isteyenlere geçit vermez.Şiir üstün idrak ve en şuurlu anlatımdır ki en kısa yoldan en etkili anlatımı sağlar.İstiklal Marşı’nın, Çanakkale Destanı’nın yüzlerce açıklamasını okursunuz ama hiçbiri  orijinal metnin tadını veremez.Yavuz Sultan Selim’in (Şah İsmail’e) yazdığı VEZN-İ AHİR(benim sitemin “ŞİİR SOHBETLERİ” adlı bölümünde “EŞSİZ ŞİİR” adlı bölümde yayınladım.)  adlı eseri de Türk ve Dünya Edebiyatında tek, eşsiz olma özelliği ile şaheserdir.Harika şiirler illa ki bir yönüyle  diğerlerinden ayrılmakta okuyucu ve dinleyicisinin ruhunda büyülü sözler olarak yankılanmaktadır.
                         
                           Şiir, şiir gibi yazıldığı müddetçe en kısa, en harika, en etkili anlatım yolu olarak kalmaya ve tılsımıyla bizleri cezp etmeye devam edecektir.

    
                       

1 yorum:

  1. Play Free Slots Online | JT Casino UK
    Free slots from the best provider JTG. This online slot 충청북도 출장샵 machine 정읍 출장안마 is available 상주 출장샵 in both English and 대전광역 출장샵 Spanish. JTG also offers a variety of bonus 서귀포 출장마사지 features

    YanıtlaSil