23 Ekim 2011 Pazar

ŞİİRİN GÜCÜ

                                     ŞİİRİN GÜCÜ


Şiir; diğer tüm edebi eserlerden farklıdır.Şiir;insana coşku ve heyecan verir veya duygu yüküne boğar insanı.İşte şiir gücünü buradan alır.Şiir güzeldir, güzelliktir.Güzelin tarifi de kişiden kişiye değişir.Bu yüzden şiirin tarifi yoktur diyerek herkes şiirin bir tarafını bozmaya çalışmasın.Televizyon kanallarında bir mektubu bile şiir diye sunanlar var.Unutmayalım ki şiir, başka eserlerden ayrılabildiği kadar,onlardan farkı kadar güçlüdür ve şiirdir.

                 Şiir; zarafet, incelik ve nezakettir. Şiir, itina ile seçilmiş sihirli kelimelerle en kısa ama en etkili anlatım şeklidir.Şiir duygularımıza hitap eder duyguların kaynağı ise kalptir.Beyin, mantık ve düşüncelerimizin kaynağıdır yani beynimizle düşünür, kalbimizle severiz.İşte şair; duygusal değil ama duygu yüklü bir insandır ve şiiri kalbi ile yazar.Şiir, okuyanın da kalbine etki eder başka edebi eserlerin etkisi şiirin etkisinin yanında çok sönük kalır.İstiklal  Marşının  pek çok açıklamasını okudum ama tek tek veya topluca hiçbiri İstiklal Marşı kadar güçlü değildir.Yazdığınız  şiir diğer edebi eserlerden farklılaştığı kadar güçlüdür şayet yazdığınız şiir; bir masala, bir mektuba benziyorsa, onlardan ayrılamıyorsa o zaman şiiriniz bir mektuptan, bir masaldan daha güçlü değildir o zaman da bu eserin adına şiir demeye lüzum yoktur.

                  Şair,duygusal(hayalci) değil ama duygu yüklü bir insandır.Çoğu zaman milletinin duygularının tercümanıdır.Şair ince ruhludur.Şiir , ruh meselesidir. Şiir, ruhla yazılır.Şiir, kendine ait ruhu taşımayana kendini yazma iznini vermez. Efendim şairlik makamı, hatırlı birilerinin selamı ile  hatırlı birilerinin yeğenine, kardeşine verilecek bir makam değildir.Bu makamın koltuğu öyle bir koltuktur ki layık olmayanları çabucacık aşağı indiriverir.Efendim yazdığınız çok güzel bir mektup, masal,dua  olabilir adına şiir derseniz  ben de gücünü sorarım.Ne kadar güçlü diye?
Yok eğer şiir gibi…, şiir gibi… derseniz o zaman kabul.O özenti, ona benzeme özentisi zaten deyimlerimizde de var. “Şiir gibi yaşama”,”şiir gibi konuşma”,” şiir gibi oynama” vs. Bunlar hep şiirin hayatımıza kattığı ölçü, incelik ve zarafettendir.

                 Şiir; verebildiği coşku, heyecan ve duygu yükü, millet tarafından gördüğü genel kabul ve ömrünün uzunluğu kadar güçlüdür.Bu özellikleri olmayan veya zayıf olan bir şiir, pamuk ipliğinden daha  güçlü değildir.Böyle bir şiirle bir millete zincir kırdıramaz, kalpleri coşturamaz, bir aşığı duygulandıramazsınız.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder